W pandemii lepiej się odżywiamy. Czego jemy najwięcej?

Czytaj dalej
Fot. Pixabay.com
Małgorzata Wąsacz

W pandemii lepiej się odżywiamy. Czego jemy najwięcej?

Małgorzata Wąsacz

Pandemia koronawirusa odbiła się także na tym, co jemy. Jak się okazuje, zmieniliśmy swoje nawyki żywieniowe na lepsze. W menu gości mniej mięsa, a więcej owoców i warzyw. To dobra dieta na jesień, gdy zależy nam głównie na tym, by wzmocnić odporność.

- Nigdy nie byłam fanką gotowania. To się zmieniło w marcu ubiegłego roku, gdy pandemia zamknęła mnie w domu. Pracowałam zdalnie, dzieci były ze mną. Już nie było gotowych soczków, tylko sama zaczęłam je robić. Mniej smażyłam, więcej gotowałam. Dbałam o to, byśmy jedli jak najwięcej owoców i warzyw. Nie było już "gotowców" z marketu, którymi się ratowaliśmy, gdy w pracy musiałam dłużej zostać i nie było pomysłów na szybki obiad. Minął rok i te zdrowe nawyki weszły nam w krew - opowiada pani Marzena z Bydgoszczy.

Jak się zmieniły nawyki żywieniowe w pandemii koronawirusa?

Badanie opinii publicznej, przeprowadzone przez UCE RESEARCH i SYNO Poland dla aplikacji Zdrowe Zakupy wśród ponad tysiąca dorosłych Polaków, wykazało, że w czasie trwania pandemii 40,2 proc. zaczęło lepiej się odżywiać. Zmianę nawyków żywieniowych szczególnie widać w grupie wiekowej 23-35 lat, a także wśród osób z wyższym wykształceniem i zarabiających 4-7 tys. zł netto.
Poprawę deklarują głównie mieszkańcy dużych miast.

Do najczęściej wymienianych zmian należy spożywanie większej ilości warzyw i owoców, regularne jadanie posiłków, częstsze kupowanie zdrowej żywności oraz ograniczenie mięsa.

- Można było się spodziewać, że więcej osób poprawiło swój model odżywiania podczas pandemii. Ludzie zyskali przecież czas na samodzielne przygotowywanie posiłków i ich regularne spożywanie. A przede wszystkim zrozumieli, że trzeba dbać o zdrowie i warto w nie inwestować, m.in. kupując wysokiej jakości produkty - mówi prof. Ewa Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Dr Krzysztof Łuczak, współautor badania z Grupy BLIX, dodaje, że osoby w wieku 23-35 lat to grupa najbardziej świadomych, szukających wiedzy i faktów konsumentów, którym zależy na byciu zdrowym oraz fit. Coraz większą wagę przywiązują do jakości spożywanych produktów.

- Natomiast starszym ludziom trudniej jest zmienić mocno utrwalone nawyki żywieniowe. Mogą też oni uważać, że od zawsze jadają zdrowo i nie potrzebują wprowadzać żadnych zmian - komentuje dr Krzysztof Łuczak.

Co powinniśmy jeść jesienią?

Jak podkreślają dietetycy, dieta bogata w warzywa jest idealna na jesień.

Gdy jest szaroburo za oknem, zadbajmy o to, by było kolorowo na talerzu! Do kanapek z ciemnego chleba włóżmy liść sałaty, pokrojone rzodkiewki, ogórki czy paprykę. Dania posypujmy zieleniną, np. natką pietruszki, szczypiorkiem czy koperkiem. Do kefiru dodajmy owoce i zróbmy koktajl. Z marchewki, buraków, selera czy jabłek przygotujmy świeże soki czy musy owocowo-warzywne. Ich regularne spożywanie to sposób na dostarczenie niezbędnych witamin i składników koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki nim z łatwością możemy zwalczać niedobory takich składników jak np. witamina C, błonnik, wapń i magnez.

- Na przykład w burakach znajdziemy ogromną dawkę kwasu foliowego, który jest niezbędny do produkcji białych krwinek, czyli komórek walczących z chorobami. Warzywa i owoce to również witamina A, selen, cynk, magnez czy miedź, które pomogą nam przetrwać okres jesienny bez zachorowań - radzi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia.
Jesienią gotujmy też warzywne zupy, które dodatkowo nas rozgrzeją. Sięgajmy po kiszonki. Do słoików z solanką można włożyć np. pomidory, buraki, paprykę, śliwki czy gruszki, jak również grzyby. Kiszonki są najtańszym lekarstwem na wszelkiego typu dolegliwości.

Pamiętajmy też o białku, które wpływa na produkcję ciepła w organizmie. Źródłem białka są m.in.: chude mięso, ryby, jajka, produkty mleczne, rośliny strączkowe.

Małgorzata Wąsacz

Komentarze

1
Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

pewafe1177

I make 200 dollars each hour for working an online job at home. I never thought I can do it but my best friend makes 10000 bucks every month working this job and she recommended me to learn jg more about it The potential with this is endless ........ >>>>>> >>>>>> Www.WebWork8.Com

plus.gk24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2021 Polska Press Sp. z o.o.