Świnoujścianka może zdobyć tytuł najlepszego barmana na świecie

Czytaj dalej
Joanna Maraszek

Świnoujścianka może zdobyć tytuł najlepszego barmana na świecie

Joanna Maraszek

Sara Hamadyk ze Świnoujścia awansowała do finału krajowych eliminacji do światowego konkursu barmańskiego, World Class Competition. 21 maja świnoujścianka, która obecnie pracuje w Warszawie, zmierzy się z pozostałymi dwunastoma finalistami o bilet na globalne zawody w Meksyku. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy. Była jedną z trzech kobiet w Top 30. W półfinale zajęła drugie miejsce i jest jedyną kobietą w krajowym finale.

Sara Hamadyk ze Świnoujścia jest o krok od zdobycia tytułu najlepszego barmana na świecie. A Już 21 maja zmierzy się z pozostałymi dwunastoma finalistami o bilet na zawody w Meksyku.

Sara Hamadyk ma 25 lat, za barem od 3 lat. Pochodzi ze Świnoujścia. Pracuje w Bibenda Bar & Restaurant w Warszawie. Jest posiadaczką międzynarodowego certyfikatu Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów. Szlify w zawodzie zdobywała w lokalach w Poznaniu. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy. Jest jedną z trzech kobiet w Top 30.

W półfinale World Class Poland Sara zajęła drugie miejsce w klasyfikacji i jako jedyna kobieta wśród barmanów zakwalifikowała się do finału.

Barmanka otrzymała wysokie noty za technikę, kreatywność i przygotowane koktajle, ale szczególnie zachwyciła jurorów sposobem prezentacji zadań konkursowych. O swojej przygodzie z World Class mówi jak o wielkiej przygodzie w życiu i niemałym wyzwaniu.

- Półfinałowy challenge był bardzo wymagający, ale jednocześnie poziom przygotowania uczestników oraz ich kreatywność i różnorodność zaskoczyła chyba każdego z nas - zapewnia Sara Hamadyk. - Prestiż samego udziału w półfinale to już coś pięknego, a awans do szczęśliwej trzynastki to spełnienie marzeń zwłaszcza, gdy towarzyszy temu tyle wspaniałych emocji i energii płynących od innych zawodników.

W ramach eliminacji do półfinału Sara, jak i pozostali kandydaci, wzięła udział w szkoleniach prowadzonych przez polskich finalistów światowego konkursu World Class z poprzednich lat. W sumie w warsztatach udział wzięło 1000 barmanów z całej Polski. Po półfinałowym zjeździe barmańskim, który odbył się w kwietniu, jury wyłoniło finałową trzynastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę globalnego konkursu World Class w Meksyku poznamy pod koniec maja.

World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmań-skiej. Finaliści konkursu podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani, jako konsultanci w najlepszych lokalach. W 2016 roku na globalne finały World Class w Miami wyjechał Paweł Roda-szyński z Warszawy. Rok wcześniej w światowych zawodach w Kapsztadzie wziął udział Mateusz Szuchnik, również ze stolicy. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.

World Class Poland jest częścią globalnego programu Diageo Reserve WORLD CLASS, którego misją jest edukacja i rozwój kultury spożywania alkoholu. Dlatego proces wyłonienia reprezentanta Polski na światowych zawodach obejmuje równolegle realizację zadań konkursowych oraz warsztaty z ekspertami w tej dziedzinie.

W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum i tytuł Barmana Roku Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.

Joanna Maraszek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.