Obwarzanki rodem z Wilna. Na całym świecie nie ma lepszych

Czytaj dalej
Fot. Rajmund Wełnic
Rajmund Wełnic

Obwarzanki rodem z Wilna. Na całym świecie nie ma lepszych

Rajmund Wełnic

Jeżeli jakiś specjał kulinarny ze Szczecinka zasługuje na miano produktu regionalnego, to są nim nasze obwarzanki. Wieloletnią tradycję rodzinną i biznes kontynuuj obecnie pan Marek Relski, który prowadzi piekarnię obwarzanków przy ulicy Bohaterów Warszawy w Szczecinku.

Niespecjalnie ma głowę do starania się, aby jego wyrób otrzymał miano produktu regionalnego. A szkoda, bo nie widać następcy, ktory po nim wypiekałby nasze niepowtarzalne obwarzanki. Był rok 1945, gdy na dworcu w Szczecinku wysiadł Zygmunt Relski, piekarz z Wilna.

Miał już 50. na karku, a wszystko musiał zaczynać do nowa.

Pozostało jeszcze 89% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Rajmund Wełnic

Z lokalną prasą - najpierw Głosem Pomorza, a następnie Głosem Koszalińskim - jestem związany od 1995 roku. Mam to szczęście, że mogę pisać o swoich pięknych rodzinnych stronach - Szczecinku i powiecie szczecineckim. Wolny czas "pożerają" mi obecnie pociechy (Zuzia, 2009) i Felek (2015). Zaciekły kibic piłkarski.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gk24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.