Joanna Boroń

Dynia to dużo więcej niż straszna latarnia na halloweenowy wieczór

SLOW Koszalin bohaterką swojej kolejnej inicjatywy uczyniło... dynię. Dynia jest warzywnym kameleonem. Może zmienić się w jesienny bukiet albo coś pysznego Fot. archiwum SLOW Koszalin bohaterką swojej kolejnej inicjatywy uczyniło... dynię. Dynia jest warzywnym kameleonem. Może zmienić się w jesienny bukiet albo coś pysznego .
Joanna Boroń

SLOW Koszalin bohaterką swojej kolejnej inicjatywy uczyniło... dynię. Dynia jest warzywnym kameleonem. Może zmienić się w jesienny bukiet albo coś pysznego .

Większości osób dynia kojarzy się jedynie z dekoracją na Halloween, albo z zupą. Tymczasem uczestnicy zorganizowanego przez SLOW wieczoru pod hasłem „Poczuj miętę do dyni” przekonać się mogli, że to warzywo ma wielki potencjał.

Główną atrakcją wieczoru zorganizowanego w Barze Mlecznym Mięta, były bukiety robione z dyni. Pod okiem Agaty Supińskiej z kwiaciarni Mak Kwiat, uczestniczki od lat czterech (podawanie górnej granicy wieku byłoby nietaktem) uczyły się, jak z dyni, gąbki florystycznej, kwiatów, gałęzi i innych drobiazgów wyczarować niezwykłe ozdoby stołu.

Podczas robienia dzieł sztuki z dynią i w dyni, uczestnicy spotkania mieli szansę dyni również posmakować. Magdalena Piwowarska z Baru Mlecznego Mięta przygotowała zupę z dyni, którą chwalili wszyscy uczestnicy, do tego puszyste dyniowe placuszki. Na deser dzieci upiekły dyniowe mufiny. Były i różne warianty dyniowej marmolady. O tym, jak świetnie może smakować zwyczajna dynia, możecie się przekonać sami. Specjalnie dla Was z zdobyliśmy receptury tak chwalonych przez uczestników wydarzenia dań.

Dynia wytrawna: zupa

1 kg dyni

1 l bulionu warzywnego

cebula

mały por

sól , pieprz

kilka gałązek świeżego majeranku

gałka muszkatołowa

4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

5 dag orzechów laskowych / pestki dyni oliwa

Dynię obierz, usuń pestki,pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w kosteczkę, a dokładnie opłukany por potnij w plasterki. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę, dodaj por i po minucie dynię. Obsmaż ją ze wszystkich stron , mieszając. Warzywa podlej bulionem i duś pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. Dodaj listki z dwóch gałązek majeranku i zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wmieszaj do zupy połowę śmietany. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany posypaną pokrojonymi orzechami laskowymi lub można posypać dynią i udekorować listkami majeranku.

Dynia na słodko lub nie: placuszki

80 dag dyni

1 i 1/3 szklanki mąki tortowej

pęczek szczypiorku

2 jajka

4 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz olej do smażenia ulubione kiełki

Dynię obierz, usuń pestki,pokrój na kawałki. Przełóż do rondla, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem do miękkości - co jakiś czas zamieszaj.Ugotowaną dynię rozgnieć widelcem na drobną masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt, roztrzepane jajka i posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą lub pieprzem.Na rozgrzany tłuszcz kładź niewielkie porcję ciasta i smaż placki z obu stron na złocisty kolor.Dyniowe placki można też zrobić, jak placki ziemniaczane, tzn. ścierając dynię na tarce. Jednak te z gotowanej lub upieczonej są bardziej kremowe.Tak przygotowane placki podawać można z konfiturą, cukrem albo na wytrawnie na przykład z ziołowo-jogurtowym sosem.

Dynia słodka: cytrusowa marmolada

1 kg dyni, obranej, pokrojonej w niedużą kostkę

2 pomarańcze i 1 cytryna

łyżeczka cynamonu i tartego imbiru, szczypta płatków chilli, 3 goździki i ziarna kardamonu, szczypta soli

cukier według smaku - około 300 gramów (można dać więcej).

Pokrojoną w kostkę dynię wrzuć do większego garnuszka, wyszorowane pomarańcze i cytrynę pokrój na bardzo cienkie półplasterki razem ze skórkami, dodaj do dyni. Dodaj też przyprawy oraz pół szklanki wody. Gotuj bez pokrywki aż większość płynu odparuje, a dynia przybierze postać papki (jeśli kawałki dyni będą zbyt duże, można je zmiksować blenderem). Dodaj cukier według smaku, jeśli trzeba - trochę soku z cytryny - jeszcze kilka minut pogotować. „Wyłowić” kardamon i goździki. Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni). Przełóż marmoladę.

Dobrze zakręć. Odstaw denkiem do dołu. Jedz na chałce, naleśniku albo kromce razowca z masłem. Albo łyżką ze słoika. A

Joanna Boroń

Od 2000 roku, w którym zrobiłam dyplom na wydziale prawa poznańskiego uniwersytetu, pracuję w naszych lokalnych mediach - Głosie Koszalińskim oraz jego portalach internetowych, które swoim zasięgiem obejmują teren dawnego województwa koszalińskiego.


Zajmuję się zdrowiem i szeroko rozumianym stylem życia – w tym też kulinariami, które również prywatnie są moją pasją – mam niezłą kolekcję kulinarnych książek, które nie są jedynie ozdobą półek, ale inspiracją do kulinarnych eksperymentów.


Prócz tego w swojej pracy zajmuje się tematami społecznymi, bardzo często zainspirowanymi sygnałami naszych czytelników i internatów. 


 

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.